Македонците гласуват днес на референдум за новото име на Македония. 

...
Македонците гласуват днес на референдум за новото име на Македония. 
Коментари Харесай

Македонците гласуват на референдум за новото име на страната

Македонците гласоподават през днешния ден на референдум за новото име на Македония. 
 Референдумът в Македония и българският народен интерес  Русия се бърка в Македония?  Лавров: Съединени американски щати и Европа се месят в работите на Македония, агитирайки за новото име
На 12 юни Гърция и Македония подписаха в Преспа съглашение, съгласно което новото име на някогашната югославска страна ще е Република Северна Македония. Споразумението беше подписано в наличието на министър председателите на двете страни Алексис Ципрас и Зоран Заев. 

Въпросът, на който ще дават отговор жителите на съседката ни, е: " Дали сте за участие в Европейски Съюз и НАТО с приемане на Договора сред Република Македония и Република Гърция? ".

Референдумът е съвещателен, т.е. резултатите от него официално не задължават Народното събрание да се съобрази с вота на жителите, само че допитването е основно за бъдещето на Македония и има изключителна политическа тежест.

За да бъде приет за сполучливо извършен, днешният референдум би трябвало да извърши две условия по закон:

1) в допитването да са дали своят вот най-малко половината плюс един от всички жители, имащи право на глас;

2) поне половината плюс един от гласувалите на референдума да са избрали отговора " ЗА " или " ПРОТИВ " ;

Разделението на мненията се вижда и на държавно равнище. Сред подкрепящите промяната на името са ръководещите. Те са безапелационни, че това е референдум за бъдещето на страната, като ще дефинира дали жителите желаят Македония да се причисли към НАТО и Европейски Съюз. Постигане на съглашение за името е и едно от наложителните условия за евроинтеграцията на страната.

Противниците на референдума приканиха той да бъде бойкотиран.

Според някогашните ръководещи от ВМРО-ДПМНЕ договорът сред Скопие и Атина за името на страната е " капитулация " пред интереса на Гърция.

Президентът Георге Иванов дефинира референдума като " историческо самоубийство " и съобщи, че няма да гласоподава.

По време на среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг Иванов сподели: " Вярвам, че същинското място на Република Македония е в Европейския съюз и в НАТО и аз ще продължа да пазя нашите стратегически цели. Но Европейски Съюз и НАТО никога не би трябвало да бъдат оправдание за един неприятен контракт ".

Иванов отхвърли и да подпише контракта с Гърция, като обоснова решението си с това, че съгласно него договорът слага " Македония в състояние на зависимост и взаимозависимост от друга страна, т.е. Република Гърция ".

Македонският министър председател Зоран Заев разгласи, че ще подаде оставка, в случай че договорът не бъде признат на референдума. В същото време той уточни, че в случай че жителите гласоподават за съглашението, само че Иванов откаже да го подпише, парламентарното болшинство ще изиска импийчмънт на президента.

Договорът не беше признат безпроблемно и в Гърция, където хиляди стачкуваха против решението и желаеха оставката на Ципрас. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР